Orange geeft toekomst van Internet of Things mee vorm

20.11.2015

Orange maakt zich klaar voor de toekomst van Internet of Things. En die toekomst is divers: van nieuwe, open datanetwerken, naar gestandaardiseerde totaaloplossingen. “Onze jarenlange expertise en aangepaste organisatie vormen de basis om samen met onze klanten verder te groeien.”

Mogelijkheden van IoT nemen toe

"Dit is geen ver-van-mijnbedshow”, stelt Frank De Weser, director B2B marketing & M2M bij Orange (rechts op de foto), als hij verwijst naar de toekomstige evolutie inzake het Internet of Things (IoT). “De mogelijkheden nemen verder toe, ook die voor de consument en gewone burger”, en hij duidt op de connected car, smart home en smart cities. “De prognoses variëren, maar het zou gaan om 20 tot 50 miljard geconnecteerde toepassingen in 2020. Dat we een exponentiële groei mogen verwachten, staat buiten kijf.”

Ook bij bedrijven, die constant hun efficiëntie en klantenservice willen verbeteren, staat M2M bovenaan de agenda, aldus Frank De Weser. Een belangrijke toekomstige trend zijn de gestandaardiseerde off the shelf-oplossingen, vaak bedoeld voor een specifiek proces. “Een voorbeeld daarvan is de zogenoemde smart building, waarbij onder meer gas- en waterverbruik gemeten en gemonitord worden.”

 

Connectiviteit als belangrijke drijfveer

De technologische evolutie, en connectiviteit in het bijzonder, is voor dat alles een belangrijke drijfveer. “Door 4G worden nieuwe toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld op het vlak van videosecurity”, stelt De Weser. “5G zal de datatransfer vervijfvoudigen en tegelijk de vertraging op het netwerk verlagen, waardoor je eigenlijk realtime oplossingen kan ondersteunen.”

Andere trends zijn de zogenoemde LPWA-netwerken (low power wide area) zoals Sigfox en Lora, waarbij het batterijverbruik van toestellen lager ligt. “Sommige concurrenten hebben aangekondigd dat ze Lora gaan gebruiken. Al zijn die netwerken niet wereldwijd gestandaardiseerd en heeft de operator geen licentie nodig. Ook Orange heeft in Frankrijk testprojecten lopen met Lora.”

De Weser wijst op de komst van een LPWA-oplossing gebaseerd op het mobiele 4G-netwerk, een technologie die wel gestandaardiseerd zal zijn waardoor de klant dus wereldwijd zal kunnen roamen. Hij benadrukt dat er in de toekomst niet zoiets is als één vorm van connectiviteit die altijd en overal dient. “Er zijn daarentegen steeds meer mogelijkheden om zaken met internet te verbinden.”

 

Orange maakt open innovatie mogelijk

De evolutie is zeker nog niet ten einde, beklemtoont ook Emmanuel Routier, vicepresident global M2M/OME bij Orange Business Services. “Mobiele technologie zal in de huidige stroom van digitalisering een cruciale rol spelen”, stelt hij. “Het gebruik van IoT neemt toe, net als de gebruikstypes. En het geeft ook de mogelijkheid om als organisatie steeds meer data te capteren en te analyseren.”

Orange heeft de voorbije jaren en maanden zwaar geïnvesteerd in een toegankelijk M2M end-to-end-network. “Daardoor hebben we een volledig open netwerk waarbij je óf via de portal óf via zogenoemde API’s toegang hebt. Orange maakt op die manier open innovatie mogelijk”, vindt Emmanuel Routier.

 

Prioriteit is klantentevredenheid

Orange is op het vlak van IoT resoluut van plan om in ons land marktleider te blijven. “Orange heeft een zeer hoge klantentevredenheid onder de M2M-klanten. Met een Net Promotor Score van boven de 50 is Orange M2M op vlak van service en support een love brand. De jarenlange expertise en aangepaste organisatie zijn daarvoor de basis. Binnen de Orange Group neemt Orange België op dat vlak een prominente positie in. Onze expertise in België en ver daarbuiten is algemeen erkend”, vertelt Emmanuel Routier.

Daardoor trekken we ook heel wat internationale klanten aan, voornamelijk uit de VS en Frankrijk. “De voorbije twee jaar hebben wij met Orange op het vlak van Machine-to-Machineprojecten nog nooit een bestaande klant verloren aan de concurrentie”, vult Frank De Weser aan. “Die lijn willen wij aanhouden.”

 

De functie van de data privacy officer

Databeveiliging en dataprivacy zijn vandaag grote uitdagingen, ook in de wereld van IoT. “Het gaat hier zowel om de technische bescherming als de juridische kant van de zaak”, vertelt Jan Léonard, data privacy officer bij Orange. “Ik zorg ervoor dat de data die Orange beheert, correct beschermd worden, en dat de vertrouwelijkheid van de gegevens van onze klanten gegarandeerd wordt.”

Volgens Léonard is elk groot bedrijf bezig met dataprivacy. “Enerzijds gaat het om wettelijke verplichtingen. Maar anderzijds gaat het voornamelijk om het vertrouwen dat onze klanten in Orange stellen te behouden”, zegt hij.

Vandaag zijn veel van die klanten zich, volgens Léonard, op hun beurt nog niet bewust van de data die ze delen met derden, noch voor welke doeleinden deze data gebruikt worden of met wie die gedeeld worden. “Sommigen geven veel meer vrij over zichzelf dan ze beseffen of dan nodig is. Die bewustwording moet nog toenemen”, meent hij. En ook daarin kan Orange een rol spelen door transparantie te garanderen met betrekking tot het gebruik van de klantendata.

 

Wil u ook slimmer werken met het Internet of Things? Orange is marktleider in de Machine-to-Machine-markt en biedt u samen met onze gespecialiseerde partners oplossingen op maat van uw bedrijf.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht