Datalekken: herken de risico's en pak ze aan

20.10.2023

Een datalek heeft ernstige gevolgen voor uw bedrijf. Om te voorkomen dat u onbedoeld gevoelige bedrijfsinformatie prijsgeeft, moet u de risico's goed begrijpen. Daarna kan u de juiste maatregelen nemen om uw waardevolle activa te beschermen.

In het digitale tijdperk van vandaag zijn data het hart van uw bedrijf. Uw besluitvorming, innovatie en concurrentiekracht worden er allemaal door aangedreven. Maar die grote hoeveelheid gevoelige informatie waarover u beschikt, vormt ook het voorwerp van datalekken en het doelwit van cyberaanvallen.

Datalekken gebeuren vaak onbedoeld. Denk maar aan een werknemer die een vertrouwelijke e-mail naar de verkeerde persoon stuurt, of per ongeluk een document met iemand deelt. Maar uw bedrijf vertrouwt ook heel wat data toe aan derde partijen. Als een leverancier, partner of serviceprovider met een datalek te maken krijgt, kunnen daarbij ook uw data blootgesteld worden.

Een datalek kan ook gebeuren als onderdeel van een opzettelijke aanval met kwaadwillige bedoelingen. Denk maar aan een werknemer die bewust data lekt voor persoonlijk gewin of om uw bedrijf te schaden (de insider threat). Of aan cybercriminelen die in uw netwerken en systemen binnendringen om gevoelige informatie te stelen, en die dan verkopen of er losgeld voor vragen.

 

Van risicobeoordeling tot maatregelen

Om datalekken op een efficiënte manier te voorkomen, moet u eerst de potentiële risico's goed begrijpen. Voer daarvoor een risicobeoordeling uit:

  1. Identificeer waardevolle data: Bepaal welke data voor uw bedrijf het meest waardevol zijn en het grootste risico lopen om gelekt te worden.
  2. Beoordeel kwetsbaarheden: Identificeer de zwakke punten in de infrastructuur, de systemen en het beveiligingsbeleid van uw bedrijf.
  3. Evalueer bedreigingen: Bekijk potentiële bedreigingen, zowel intern als extern, die kunnen leiden tot datalekken.

Na die risicobeoordeling kan u de juiste maatregelen nemen om datalekken te voorkomen. In deze video leggen we u uit welke dat zijn:
 

 

Wil u uw waardevolle activa beter beschermen? Neem dan contact op met uw accountmanager. Die helpt u om een risicobeoordeling uit te voeren en de juiste maatregelen te implementeren om datalekken te voorkomen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht